Artikelen

Duurzaam verpakken

Zeven tips om duurzaam te verpakken

Duurzaam verpakken: er komt vaak meer bij kijken dan van te voren gedacht wordt. Zo is niet alleen het gebruikte materiaal belangrijk, ook het verpakkingsproces, de logistiek en het aankoop- en weggooigedrag van de consument zijn belangrijke aspecten. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft zeven tips opgesteld om je op weg te helpen, hier komen ze:

1. Functionaliteit

Hecht waarde aan de functionaliteit van de verpakking zodat de consument met behulp van de verpakking het maximale uit het product kunnen halen. Een goede verpakking moet het product beschermen tegen beschadigingen, de houdbaarheid verlengen en de consument helpen met doseren.

2. Geen schadelijke stoffen

Zorg ervoor dat het gebruik van schadelijke stoffen in de verpakkingen vermeden wordt zodat er geen schadelijke stoffen in de gerecyclede materialen of de leefomgeving terecht komen.

3. Zuinig met materiaal

Gebruik de grondstoffen efficiënt door zuinig te zijn met de materialen die je gebruikt en ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat tijdens het verpakkingsproces. Daarnaast is het van belang dat de verpakking hergebruikt of gerecycled kan worden.

4. Zuivere materiaalstroom

Zorg voor een goed recyclebare en zuivere materiaalstroom door, waar mogelijk, één materiaalsoort per verpakkingsonderdeel te gebruiken zodat de consument de onderdelen gemakkelijk van elkaar kan scheiden. Houdt er tevens rekening mee dat de verpakkingen goed leeg te maken zijn zodat er na gebruik geen resten van het product achterblijven. Een goede scheiding van het recyclebare verpakkingsafval levert weer grondstoffen voor nieuwe verpakkingen op.

5. Gerecyclede of recyclebare grondstoffen

Gebruik zoveel mogelijk gerecyclede of recyclebare grondstoffen waardoor er een steeds meer gesloten materiaalketen ontstaat.

6. Efficiënte logistiek

Houdt bij het ontwikkelen van de verpakkingen al rekening met de logistiek van het product. Ontwerp de verpakkingen op een manier waarop de transporteenheid zo efficiënt mogelijk ingedeeld kan worden en er zo weinig mogelijk loze ruimtes zijn. Zorg er daarnaast voor dat de kans op productbeschadiging zo klein mogelijk is. Het effect hiervan is dat er bij het transport minder energie verbruikt wordt en er minder vervuiling en productverlies optreedt.

7. Informeer de consument

Geef op de verpakking duidelijk aan hoe de consument het verpakkingsafval goed kunnen weggooien. Een goede afvalscheiding maakt het hergebruiken en/of het recyclen van dit afval een stuk gemakkelijker.

Neem voor meer tips en informatie een kijkje op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

Deel deze pagina

Neem contact op

Contact