Artikelen

Verbod op wegwerpplastic, plastic soep

Verbod op wegwerpplastic

De plasticsoep blijft groeien en als we zo doorgaan zal er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen zitten. Dit mogen we niet laten gebeuren en daarom komt de Europese Commissie nu met een verbod op wegwerpplastic.

Plasticsoep

Door al het afval dat wij op straat weggooien, de visnetten die in de oceanen worden achtergelaten, het wassen van synthetische kleding en het poetsen van onze tanden, neemt de hoeveelheid plastic in onze zeeën en oceanen nog steeds toe. Al dit plastic tezamen wordt ook wel de plasticsoep genoemd en is, doordat plastic niet verteerbaar is, voor veel dieren dodelijk. In maart van dit jaar bleek al dat deze plasticsoep nog veel groter is dan werd gedacht: na onderzoek in de Stille Oceaan kwamen wetenschappers erachter dat er vier keer zoveel plastic in de oceaan drijft dan verwacht en dat er alleen in de Stille Oceaan al 80.000 ton plastic zit.

Onderweg naar de zeeën en oceanen neemt het plastic allemaal giftige stoffen uit onze riolen en gepasseerde vervuilde gebieden mee. Daarnaast valt plastic, door verwering, zonlicht en golfslag, uit elkaar in kleinere stukjes waarbij er giftige stoffen uit het plastic vrij kunnen komen. Veel zeedieren zien het plastic vervolgens voor eten aan en op die manier komen de giftige stoffen onze voedselketen binnen. Aangezien het aardoppervlak voor 72% uit oceanen bestaat en deze oceanen niet alleen onze grootste zuurstofleveranciers zijn maar ook voor de helft van de wereldbevolking de voornaamste voedselbron is, vormt deze plasticsoep een groot probleem.

Maatregelen

The Ocean Clean Up gaat dit jaar nog starten met het opruimen van de plasticsoep en denkt dat zij circa 90 procent van het plastic in de Stille Oceaan kunnen verwijderen. Naast dat we de zeeën en oceanen schoon gaan maken, moeten we ook voorkomen dat er zoveel plastic in het water terecht komt. Over dit punt heeft de Europese Commissie zich gebogen en deze week een wetsvoorstel gepresenteerd om wegwerpplastic te verbieden.

Plastic wegwerpbordjes en -bestek, plastic rietjes en plastic roerstaafjes worden verboden en ook voor andere eenmalig te gebruiken plastic producten komen beperkingen. Zo moet de plastic beker en het gebruik van plasticbakjes door afhaalrestaurants, snackbars en fastfoodketens worden teruggedrongen tot substantieel niveau. De Europese Commissie verwacht met dit wetsvoorstel bedrijven tot duurzamere alternatieven en bewust gebruik van plastic aan te zetten. 

Duurzaam kiezen

Niet alleen de Europese Commissie maakt zich zorgen om de toekomst van onze planeet, ook de consument hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid waardoor dit een steeds grotere invloed op het koopgedrag van de consument heeft. Daarnaast heeft de consument behoefte aan eerlijke en duidelijke informatie. Met behulp van etiketten en campagnes kunnen consumenten geholpen worden duurzamere producten te kiezen en afval op een juiste wijze te scheiden. Zorg er daarom voor dat uw producten zich onderscheiden en maak met behulp van het etiket duidelijk waarom de consument uw product moet kiezen.

Deel deze pagina

Neem contact op

Contact